Hemen Ara

GSM Nedir?

GSM ne demektir:

GSM, İngilizce Global System for Mobile communication ifadesini baş harflerinden oluşturulmuştur. Türkçesi ise “Mobil İletişim için Küresel Sistem” anlamına gelen cep telefonu iletişim protokolüdür. Bu protokolün ilk yapılma amacı ise tüm Avrupa ülkeleri için “ikinci nesil” olarak adlandırılan tek bir standart belirlemekti. Daha sonra Dünya’da iletişim protokolü olarak kullanılmaya başlandı.

GSM Tarihçesi :

GSM, dünya genelinde ilk olarak Finlandiyada kullanılmaya başlanmıştır. Finlandiya, gerek coğrafi yapısı, gerekse hava şartları ve yerleşimin oldukça dağınık olması sebebiyle, insanları kablolu iletişime alternatif bir sistem  olan mobil sistem üzerinde çalışmalar yapmaya teşvik etmiş ve ilk 1982 yılında sistem üzerinde  deneyler yapılmaya başlanmıştır.

Sistem; abonelerinin kendi malı olan cihazlarını Pan-Avrupa sistem birliği içinde özgürce kullanmalarına olanak vererek günümüzün Avrupa birliği düşüncesini yansıtmaktadır. Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 18 Avrupa ülkesi 1989 yılında kabul ettikleri ortak anlaşma ile sistemi uygulamaya başlamışlardır.

1997 yılından sonra dünya genelinde kullanılmaya başlanan GSM, günümüzde hala kullanımına devam ediliyor.

GSM sistemi :

GSM sistemi birçok bağımsız birimden oluşmaktadır. Temel olarak bir GSM networkü, mobil istasyon, baz istasyonu ve network alt sistemi denilen santral birimi olarak 3 temel parçadan oluşmaktadır.
-Cep telefonu
: MS (mobile station)
Aboneler tarafından taşınılan mobil telefonlar


-Baz istasyonu: BS (base station)
Mobil telefonlarla devamlı haberleşen, radyo arabirimini kontrol eden birimdir.  Özetle mobil telefon ve santral arası bağlantıyı kuran birim olarak adlandırılabilir.


-Santral
: MSC (mobile services switching center)
Mobil telefondan-mobil telefona, kablolu telefon ya da ISDN
’ler arası görüşmeleri sağlamak amacıyla bağlantının kurulduğu ana birimdir. MSC ayrıca GSM networkünün operasyon ve yönetiminden de sorumludur. 

Neden GSM?

GSM’in popülaritesini ve geniş çapta kabul görmesini sağlayan özellikleri aşağıda listelenmiştir.

  • Geliştirilmiş spektrum verimliliği
  • Uluslararası dolaşım
  • Düşük maliyetli mobil setler ve baz istasyonları (BS’ler)
  • Yüksek kaliteli konuşma
  • Entegre Hizmetler Dijital Ağı (ISDN) ve diğer telefon şirketi hizmetleriyle uyumluluk
  • Yeni hizmetler için destek
  • Telefon görüşmelerini daha güvenli hale getirmek için şifreleme kullanır.
  • Çağrı yönlendirme, Arayan kimliği, görüşme bekletme gibi özelliklerin bulunması.

·         GSM Mobil telefonu aboneleri, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar GSM kapsam alanı içinde bulundukları sürece, dünyanın herhangi bir yerinde mobil ya da sabit telefon olan bir telefonu arayabilirler. Aynı şekilde dünyanın herhangi bir yerinden rahatça aranabilirler.

 

Nesilleri :

Mobil Telefon Sistemlerinin aşağıdaki nesilleri vardır:

·     0G olarak adlandırılan ilk nesil sistemlerde, analog veri akışı kullanılır.

·         1G olarak adlandırılan ilk nesil sistemlerde, analog veri akışı kullanılır.

·        2G olarak adlandırılan ikinci nesil sistemlerde sayısal veri akışı kullanılır.

·         2.5G olarak adlandırılan ikinci nesil sistemlerde devre anahtarlamalı sistemlere ilave olarak paket bazlı veri iletişimin eklenmesini (GPRSEDGE) içeren şebekeleri ifade eder. GSM 2G ve 2.5G kategorisine giren ikinci nesil bir sistemdir

·      3G olarak adlandırılan üçüncü nesil sistem ile daha hızlı veri transferi ve bant genişliğinin daha verimli kullanımı mümkün olmuştur.

·        4G olarak adlandırılan dördüncü nesil sistem ile kapsama alanı başta olmak üzere 3G ile çözülememiş olan sorunların çözülmesi beklenmektedir.

 

GSM Nedir? Neden Gsm Terih Edilmeli?

İLETİŞİM

İvedik O.S.B. 1122. Cadde 1472. Sokak No : 42 Ostim Yenimahalle / Ankara

0(312) 385 80 84

info@tecimm.com.tr

39° 59' 34.559"N, 32° 44' 18.784"E

Haberdar Ol